Khan Academy Türkçe’nin 10.000'inci Dersi Yayında!
< Haberlere Dön

Khan Academy'nin 10000'inci Türkçe ders videosu yayınlandı! Kar amacı gütmeyen ve sosyal sorumluluk yaklaşımıyla tüm hizmetlerini ücretsiz sunan bir kuruluş olan Khan Academy, tüm dünyada “Online Eğitimin Öncüsü” olarak tanınıyor. Yaklaşık 15 yıldır sunduğu öğrenme kaynağı ile örgün eğitime destek olmayı amaçlayan Khan Academy’nin çevrimiçi eğitim sunduğu dil sayısı 52’ye ulaşırken, platformun ülkemizde verdiği ders sayısı ise 300 milyonu aştı. Pandemi döneminde, uzaktan eğitim için tüm dünyada en çok tercih edilen kaynak olan Khan Academy’den 190 ülkede, 135 milyon öğrenci ve 10 milyon öğretmen faydalanıyor. Herekse açık olan platformdan bugüne kadar faydalanan toplam kişi sayısı ise 500 milyonun üzerinde…

Okul öncesi eğitimden üniversite seviyesine, hayat boyu öğrenme yaklaşımıyla farklı yaş grupları için hazırlanan dersler, matematikten sanat tarihine, sağlık bilgilerinden ekonomiye geniş bir yelpazeyi kapsıyor. 10 bin Türkçe ders videosunun yanı sıra 100 binden fazla interaktif alıştırma ve yazılı kaynak sunan platform, kişiselleştirilmiş eğitim anlayışıyla her bireyin kendine en uygun hızda öğrenmesini sağlayan bir yapay zekaya sahip. Raporlama sistemi sayesinde her birey kendi gelişimini takip etme şansı bulurken, veliler ve öğretmenler için de gelişmiş araçlar sunuluyor. Khan Academy, öğrenmek isteyen her bireyi olduğu kadar örgün eğitimi de desteklemeyi amaçlıyor ve bu doğrultuda Khan Academy içerikleri, Milli Eğitim Bakanlığı ile yapılan işbirliği kapsamında kısa adı EBA olan Eğitim Bilişim Ağı üzerinden de öğrenci ve öğretmenlerle buluşuyor. Ayrıca, sanat tarihi, felsefe, ekonomi ve sağlık bilgisi gibi dersler yetişkinler tarafından da sıkça takip ediliyor.

Khan Academy’nin anadili İngilizce’den sonra ikinci dili olan ve 10 bin ders videosuna ulaşan kütüphanesiyle Khan Academy Türkçe,  İngilizce’den sonra en fazla eğitim içeriği barındıran platform. STFA Eğitim Vakfı çatısı altında faaliyet gösteren Khan Academy Türkçe, geride bıraktığı yaklaşık 10 yıl içinde 24,1 milyon insanın eğitimine katkı sağladı. Eğitimde fırsat eşitliğine katkı için kurumsal sosyal sorumluluk ve gönüllülük kavramlarını eğitim ile bir araya getiren Khan Academy; Elon Musk, Bill Gates, Carlos Slim, Google, Tata ve STFA gibi çok sayıda önemli destekçinin sayesinde sadece bugün değil, öğrenmek isteyen herkes için her zaman ücretsiz ve reklamsız bir eğitim platformu sunuyor.

Khan Academy Türkiye Direktörü Alp Köksal “Khan Academy tüm dünyada tanındığında eğitim kütüphanemiz sadece 2 bin İngilizce videodan oluşuyordu, bugün ise 10 binin üzerinde dersi Türkçe olarak sunmanın mutluluğunu yaşıyoruz” diye ifade etti. Köksal, bahsi geçen eğitim içeriğinin tamamen ücretsiz ve reklamsız olarak yayınlandığının ve her yaştan insanın faydalanabileceği bir kaynak olduğunun altını çizerek “sadece Türkiye’de değil, dünya çapında sayılı kaynaklarından birini sunuyoruz; zira eğitim kütüphanemiz neredeyse Harvard Üniversitesi, MIT Opencourseware ve EDx ’in sunduğu ücretsiz eğitim içeriğinin toplamına eşit” diye konuştu.

“Öğrenme alışkanlığı kazanarak yaz dönemi kayıplarının önüne geçebiliriz”

Khan Academy Türkiye Direktörü Alp Köksal, “Her okula dönüş döneminde karşılaştığımız bir durumu göz önünde bulundurmamız lazım: Yaz dönemi kayıpları” ifadesiyle bir konuya daha dikkat çekti. Eğitim takviminin bir sonucu olarak, yaz dönemlerinde öğrenciler hem okula gitmiyorlar hem de bir önceki yıl öğrendikleri bilgilerin bir kısmını unutuyorlar. Yaz tatili boyunca öğrencilerin her gün kitaplarını açıp ders çalışmalarını beklemek tabii ki gerçekçi değil. Fakat günümüzün hızla değişen dünyasında öğrenmeye ara verme lüksümüz de yok. Bunun için, her gün 15 dakikamızı bile dijital ortamda bilgilerimizi tazelemek ve yeni bilgilere ulaşmak için ayırırsak, hem bilgilerimizin arasında boşlukların oluşmasını engeller, hem de öğrenmeye ve kendimizi geliştirmeye devam ederiz. Tabii, eğitimin sosyal boyutunu da unutmamalıyız; yaz tatili aynı zamanda öğrencilerin sene boyunca öğrendiği bilgileri beceriye dönüştürebilmeleri, yeni arkadaşlıklar kurabilmeleri, hobilerine zaman ayırabilmeleri ve aileleriyle vakit geçirerek onlardan yeni şeyler öğrenebilmeleri için var. “Sevgili veliler, inanıyoruz ki önemli olan her şeyi bilmek değil, her öğrencinin kendi öğrenme ve gelişim sürecini sahiplenerek bunu günlük bir alışkanlık haline getirebilmesine destek olmaktır” diyen Köksal “Unutmayın, beynimiz de vücudumuzdaki diğer kaslar gibi çalıştıkça güçlenir” dedi.