Hakkımızda Haberler Takım Çevirmenlerimiz Vakıf Khan Academy (ABD) Erişilebilirlik Öğretmenler ve Veliler Gönüllüler Dünya Okulu S.S.S.
 

Khan Academy ile ilgili Sıkça Sorulan Sorular

 

Khan Academy nedir?

Khan Academy, herkese, her yerde, dünya standartlarında ve ücretsiz eğitim imkanı sağlayabilmek ve eğitimde fırsat eşitliğinin güçlenmesine destek olmak amacıyla kurulmuş, kar amacı gütmeyen bir online eğitim platformudur. Salman Khan tarafından Amerika’da kurulan Khan Academy, şu ana kadar verdiği 5 milyardan fazla ders ile dünyanın en büyük online sınıfı olarak biliniyor. Her yıl 100 milyon öğrenci Khan Academy ile öğreniyor, 2 milyon öğretmen ise Khan Academy’den derslerinde faydalanıyor. Eğitim reformunun öncüsü olarak anılan Khan Academy bugün okullarda yaygın olarak kullanılıyor, bilginin aktarılmasını dijital ortama taşıyarak öğretmen ve öğrencilerin birebir vakit geçirebilmelerine yardımcı oluyor. Teknoloji destekli ve insan odaklı bir eğitim anlayışı ile dersleri daha interaktif, daha eğlenceli bir deneyime dönüştürüyor; aynı zamanda bireysel öğrenim için kendisini geliştirmek isteyen ve merak eden herkese kişiselleştirilmiş bir kaynak sunuyor.

Khan Academy ücretli mi?

Khan Academy kar amacı gütmeyen bir kuruluştur ve içerikleri tüm dünyada tamamen ücretsizdir. Eğitimde fırsat eşitliğini güçlendirmek ve herkese eğitim ulaştırabilmek ilkesiyle kurulan Khan Academy her zaman ücretsiz kalacaktır. Khan Academy’nin tek gelir kaynağı bağışlar ve sponsorluklardır. Khan Academy Amerika’da Google, Bill & Melinda Gates Vakfı, Bank of America, Carlos Slim Vakfı, Comcast, AT&T, TATA Trusts gibi şirket, kurum ve şahısların yanı sıra bireysel bağışlar ile finanse edilmektedir. Türkiye’de ise Khan Academy bir STFA Vakfı olan Bilimsel ve Teknik Yayınları Çeviri Vakfı tarafından herhangi bir kar amacı gütmeden Türkçeleştirilmektedir. Khan Academy Türkçe’nin tek sponsoru STFA’dır.

Khan Academy’de neler bulabilirim?

Khan Academy’nin İngilizce web sitesi www.khanacademy.org’da 10.000'e yakın videosu ve 150 binden fazla interaktif alıştırma sunulmaktadır. Her gün eklenen yeni video ve alıştırmalarla bu sayılar sürekli artmaktadır. Ayrıca, yönlendirme sistemi öğrencinin seviyesini tespit ederek öğrenmesi gereken bir sonraki derse yönlendirmekte, raporlama sistemi ise hem öğrencinin kendisine, hem de velisi ya da öğretmenine gelişimi ve hangi konulara hakim olup olmadığı hakkında bilgi vermektedir. Ödüllendirme sistemi, izlenen her ders videosu, çözülen her soru ya da ders çalışarak geçirilen her dakika için kazanılan puanlar ve madalyalarla kullanıcıların oyunlaştırma mekanizmaları sayesinde Khan Academy ile sıkılmadan ve eğlenerek öğrenmelerini amaçlamaktadır. Khan Academy Türkçe web sitesi www.khanacademy.org.tr ise şu anda 8.500’e yakın Türkçeleştirilmiş ders videosu ile hizmet vermektedir. Khan Academy’nin interaktif alıştırmaları; yönlendirme, raporlama ve ödüllendirme sistemlerine ise http://tr.khanacademy.org adresinden Türkçe olarak erişilebilmektedir.

Khan Academy’de hangi konuları öğrenebilirim?

Khan Academy’de okul öncesi seviyeden üniversite seviyesine; ya da okul müfredatından bağımsız olarak finanstan sanat tarihine kadar birçok alanda ders bulunuyor. Örneğin matematik, organik kimya, fen bilimleri, sosyal bilimler, iktisadi bilimler, tıp, astronomi, bilgisayar bilimi gibi geniş bir alanda, 1+1’den diferansiyel denkleme, organik kimyadan tıp bilimine, 7’den 70’e hitap eden bir yelpazede çok sayıda derse ulaşabilirsiniz. Khan Academy’nin en güçlü olduğu alan matematik olmakla birlikte her konuda dersler sunmayı hedefleyen Khan Academy’ye sürekli yeni konul ve içerikler eklenmektedir.

Khan Academy’de hangi seviyeler için dersler bulunuyor?

Khan Academy dersleri her yaş ve seviyeye hitap etmek için hazırlanmaktadır. İlkokul öncesi seviyeden üniversite seviyesine kadar dersler sunulurken, içerikler ortaokul ve lise derslerinde yoğunlaşmaktadır.

Khan Academy’den kimler yararlanabilir?

Khan Academy’nin kuruluş amacı, öğrenmek isteyen herkesin, istediği an ve istediği yerde, istediği hızda, dünya standartlarında bilgiye ve kişiye özel eğitim fırsatına eşit şartlarda ve bedelsiz olarak ulaşabilmesini sağlamaktır. Khan Academy kişiselleştirilmiş eğitim anlayışıyla herkese kendi hızında ve ustalaşarak öğrenme şansı sunuyor. Dolayısıyla Khan Academy’yi, “öğrenmek isteyen” herkes kullanabilir. Öğrenciler okulda öğrendikleri bilgileri pekiştirmek, eksiklerini telafi etmek ya da sınavlara hazırlanmak için; öğretmenler teknolojik bir eğitim aracı ile daha interaktif bir ders işlemek ve öğrencinin “öğrenme” sürecini sahiplenmesine yardımcı olmak için; veliler ise çocuklarına ders çalıştırmak ya da merak ettikleri bir konuda yeni bilgiler öğrenmek için kullanabilirler.

Khan Academy okullarda kullanılıyor mu?

Khan Academy bireysel bir bilgi kütüphanesi olmanın yanı sıra yenilikçi bir eğitim aracıdır. Dünya genelinde 2 milyon öğretmen ve eğitmen Khan Academy ile ders işlerken Amerika’nın farklı eyaletlerinde okullar Khan Academy’yi müfredatlarına entegre ederek özellikle Matematik konusunda bölge genelinde Khan Academy ile ders işlemekteler. Türkiye'de ise pilot çalışma yapılan okullarda Khan Academy bir kaynak olarak derslerde düzenli olarak kullanılmaktadır. Ayrıca, Milli Eğitim Bakanlığı ile yapılan bir işbirliği ile Khan Academy Türkçe içeriği ülkemizdeki tüm okullara ulaşmaktadır.

Khan Academy’nin eğitim anlayışı nedir?

Khan Academy teknoloji desteki ve insan odaklı bir eğitim anlayışını ve fırsat eşitliği ilkesini savunur. Ustalaşarak ve eksiksiz öğrenme için kişiye özel eğitim vermeyi amaçlayan ve veri üzerine kurulu bir eğitim modelidir. Khan Academy her bireye kendine en uygun hızda eğitim vermeyi amaçlar. Ustalaşarak öğrenmek için herkes kendisini en rahat hissettiği ortam ve zamanda, konuyu kendi istediği hızda ve gerekiyorsa tekrar ederek öğrenebilir. Tüm sınıfın aynı hızda ilerlemesindense kişiye özel öğrenim anlayışı her öğrencinin kendine özel hızda öğrenmesini destekler. Yapılan araştırmalar, Khan Academy’nin eksiksiz öğrenme anlayışı sayesinde sınıfta başarısız görülen öğrencilerin bile eksiklerini kapatarak ve ustalaşarak öğrenmeleri halinde orta vadede diğer öğrencilerin önlerine geçebildiklerini göstermektedir.

Salman Khan kimdir?

Salman Khan 1976 New Orleans doğumlu, babası Bangladeş, annesi Hindistan Kökenli, Müslüman ve ABD vatandaşı bir eğitimci ve sosyal girişimcidir. Matematik ve elektronik mühendisliği derecelerinin yanı sıra MIT’nin yüksek bilgisayar mühendisliği ve Harvard Business School‘un MBA diplomalarına sahiptir ve şu anda tüm dünyada eğitim reformu konusunda en popular isimlerden biridir. Khan Academy’yi 2006 yılında tek başına kurmuştur ve derslerin büyük bölümünü kendisi hazırlamaktadır. Salman Khan “eğitimi dönüştüren adam” olarak tanınmakta ve geleceğin eğitimini bugüne taşıyan kişi olarak anılmaktadır. Time Dergisi, Forbes Dergisi, Fortune Dergisi gibi dergilerde yer almış, Eğitime getirdiği yenilikçi anlayış ile Times tarafından dünyanın en önemli 100 insanı, Fortune dergisi tarafından da 40 yaş altındaki en önemli 40 insandan bir tanesi seçilmiştir. ABD Başkanı Obama tarafından "Girişimcilik Elçisi" seçilerek ödüllendirilmiş, 2018 yılında ise San Francisco Chronicle tarafından verilen Yılın En Vizyoner Lideri ödülünün sahibi olmuştur.

Khan Academy’nin kuruluş hikayesi nedir?

Khan Academy 2006 yılında Salman Khan isimli bir girişimci tarafından herkese, her yerde, dünya standartlarında ve bedelsiz eğitim sağlamak hedefiyle Amerika’da kuruldu.  Farklı bir şehirde yaşamakta olan küçük kuzenine uzaktan ders anlatan Khan, bir gün hazırladığı dersi YouTube’a yükledi.  Kuzeninin, bilgisayarda ders anlatan kişiyi daha çok sevdiğini, çünkü dersi ihtiyacı olduğunda tekrar izleyebildiğini, anlamadığında yeniden izleyebildiğini ve durdurabildiğini söylemesiyle Salman Khan’ın kafasında bir fikir belirdi ve böylelikle Khan Academy’nin temelleri atılmış oldu. Zaman içinde ders videolarını izleyen binlerce kişiden gelen olumlu yorumlar ve teşekkür mektupları Khan’ın 2009’da fon analisti olarak çalışmakta olduğu işini bırakmasına neden oldu. Khan kendine "ben bu dünyaya daha fazla ne katabilirim?" diye sorduğunda, sahip  olduğu en değerli şeyin bilgisi olduğunu düşündü ve 4 diploma sahibi Khan, herkesin kendisi kadar şanslı olmayabileceğini düşünerek bilgisini ücretsiz olarak paylaşmayı seçti. Kar amacı gütmeyen bir kuruluş olan Khan Academy, Bill & Melinda Gates Vakfı, Google gibi kuruluş ya da şahıslardan gelen bağışlar sayesinde bir kişinin idealleriyle başlayan hikayesine bugün tüm dünyada 5 milyardan fazla ders veren 250 kişinin üzerinde çalışanı olan bir kuruluş olarak devam ediyor.

Khan Academy takımı kimlerden oluşuyor?

Bugün sayıları 250’yi geçen Khan Academy takımı, Salman Khan dışında ders anlatan eğitmenler, ders ve içerik hazırlayan uzmanlar ve öğretmenler, bilgisayar yazılımcılarından oluşan ekipler, öğrenme sistemi uzmanları, öğretmen ve okul destek ekibi, PR ve tanıtım ekibi, ortaklıklar ekibi ve uluslararası ekip gibi birimlerden oluşmaktadır  Uzman kişiler tarafından hazırlanan dersler ayrıca akademisyenlerden oluşan bir kurul tarafından incelenmektedir. Khan Academy'ye destek veren akademisyen ve öğretmenlerin sayısı 300'ün üzerindedir. Khan Academy Türkçe takımı ise 15 kişiye yakın bir ekip ve sayıları 500’e yaklaşan çevirmenlerden oluşmaktadır. Khan Academy’nin Amerika takımı ile ilgili daha fazla bilgi için buraya, Khan Academy Türkçe takımı ile ilgili daha detaylı bilgi içinse buraya tıklayabilirsiniz.

Khan Academy dersleri Türkçe’den başka dillere de çevriliyor mu?

Khan Academy dersleri bugün dünya genelinde tam 41 dile çevriliyor ve 190 ülkede kullanılıyor. Khan Academy Türkçe ise Khan Academy’nin uluslararası yayılma sürecinde ilk temsilci olmanın gururunu yaşıyor. Bugün İspanyolca, Portekizce ve Fransıcza ile birlikte Khan Academy’nin dört önemli uluslararası platformundan bir tanesi olan Khan Academy Türkçe, Avrupa'daki ilk ve Asya'daki tek temsilci konumunda. Khan Academy Türkçe, Türkiye dışında dünyanın her yerinde yaşayan ve Türkçe konuşan tüm bireylere de bir öğrenim kaynağı sunmayı hedefliyor.

Khan Academy Türkçe nasıl kuruldu?

Khan Academy Türkçe, STFA’nın 75. kuruluş yılında kurumsal sosyal sorumluluk anlayışı ile desteklediği ve bir STFA Vakfı olan Bilimsel ve Teknik Yayınları Çeviri Vakfı tarafından yürütülen ve kar amacı gütmeyen bir eğitim ve gönüllülük girişimidir. Girişimin hedefi, kar amacı olmadan Türkçe eğitime hizmet edebilmek ve eğitime getirdiği yenilikçi bakış açısı ile dünyada büyük başarı yakalamış olan, dünyanın en büyük internet öğrenim platformu Khan Academy’yi Türkçeleştirerek Türkçe konuşan herkesin kullanımına sunabilmektir. Khan Academy Türkçe, Türkçe eğitime fırsat eşitliğini güçlendirmeyi amaçlamaktadır.  2012 yılında karşılıklı yapılan bir anlaşma ile dünyadaki eğitim reformunun öncüsü Khan Academy’nin ilk temsilcisi konumuna gelen ve 1992 yılından beri STFA sponsorluğunda faaliyet gösteren Bilimsel ve Teknik Yayınları Çeviri Vakfı, bugüne kadar 8500’e yakın Khan Academy dersini 500'den fazla gönüllünün katkılarıyla Türkçeleştirmiştir. Kasım 2013’te yapılan basın toplantısı ve tanıtımı takiben www.khanacademy.org.tr  adresinde yayınlanmakta olan dersler bugüne kadar tam 120.000.000 kez izlendi.

Khan Academy Türkçe ders içerikleri Türkiye’deki müfredata uygun mu?

Khan Academy Türkçe dersleri, matematik, fen bilimleri ve çoğu alanda Türkiye’deki müfredatla örtüşmektedir. Khan Academy dünya standartlarında bilgiyi herhangi bir müfredattan bağımsız olarak sunarak herkesin aradığı bilgiye ulaşabilmesini ve bilgiyi sınırlardan bağımsız olarak aşağıdan yukarıya inşa edebilmesini amaçlamaktadır. Tam öğrenme anlayışıyla bilginin aşağıdan yukarı inşaası ve konu bazlı ustalık amaçlanarak temel bilgilerin sağlamlaştırılması hedeflenmektedir. Ayrıca Matematik derslerine kolay erişim sağlayabilmek amacıyla Khan Academy Türkçe dersleri Türkiye müfredatına göre sınıf ayrımı yapılmış şekilde de sunulmaktadır.

Khan Academy Türkçe’nin okullarla işbirlikleri var mı?

TEVİTÖL, Koç Lisesi, TED Koleji, Robert Kolej, Koç Üniversitesi, Boğaziçi Üniversitesi gibi okullardan gönüllü öğrenciler, öğretmenler, akademisyenler derslerin Türkçeleştirilmesi için Khan Academy Türkçe’ye destek veriyorlar. Ayrıca Robert Kolej, TED İstanbul Koleji, Doğa Koleji, ENKA Okulları, Hisar Okulları, Bil Koleji, Gaziantep Kolej Vakfı Lisesi ve Feyziye Mektepleri Işık Okulları şu anda Khan Academy’yi derslerinde entegre eden ve sınıflarında kullanmakta olan okullardan sadece bazıları. Milli Eğitim Bakanlığı ve İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile yapılan çalışmalar ile Khan Academy’nin devlet okullarında da kullanımının artırılması hedeflenmektedir.

Khan Academy Türkçe’nin Milli Eğitim Bakanlığı ile nasıl bir işbirliği var?

Milli Eğitim Bakanlığı’nın FATİH Projesi dahilinde oluşturulan Eğitim Bilişim Ağı, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından onaylanan içeriklerin okullarda eğitim için kullanılmak üzere bir araya getirilmesi ve öğrenciler için bir dijital kütüphane oluşturmayı amaçlamaktadır. Milli Eğitim Bakanlığı’nın Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü ile yapılan anlaşma ile Khan Academy Türkçe içerikleri EBA’ya dahil edilmiş ve resmi MEB içeriği olarak okullara ulaşmaya başlamıştır. Khan Academy Türkçe içeriklerine tüm okullarda EBA sistemi üzerinden ulaşılabilmektedir. Khan Academy Türkçe, EBA’nın en önemli içerik sağlayıcılarından bir tanesi durumundadır ve gelecekte FATİH Projesinin tablet ve diğer aşamalarında da yer alacaktır. Ayrıca birçok İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile Khan Academy’nin okullarda yaygınlaştırılabilmesi için çalışmalar sürmektedir.

Öğretmenim, Khan Academy Türkçe’yi sınıfımda nasıl kullanabilirim?

Khan Academy her sınıfın ve öğretmenin ihtiyaçları doğrultusunda farklı yöntemlerle kullanılabilen bir bilgi kaynağı ve eğitim aracıdır. Farklı seviyelerdeki öğrencileri bilgi düzeyini birbirlerine yaklaştırmak, öğrencilerin sınıfta öğrendiği bilgileri evde desteklemek ya da dönemsel olarak interaktif eğitim için sınıflarda sıkça kullanılmaktadır. En yaygın kullanım, öğretmenin dersi sınıfta anlatmak yerine öğrenciye ilgili ders videolarını ödev olarak vermesi ve öğrencilerin ders videolarını izledikten sonra sınıfa gelmeleri şeklindedir. Böylelikle öğrenciler konuyu bilerek sınıfa gelirler ve öğretmen de konuyu uzun uzun anlatmak yerine daha kısa anlattıktan sonra kalan vakti öğrenciler ile birebir çalışmak ya da sınıfta alıştırma çözmek için kullanabilir. Daha fazla bilgi için lütfen buraya tıklayarak öğretmenler bölümümüzü ziyaret ediniz.

Khan Academy Türkçe’ye destek olmak istiyorum, ne yapabilirim?

Öğrenci, öğretmen, akademisyen ve iş hayatından alanlarında uzman profesyoneller gönüllü olarak Khan Academy’nin Türkçeleştirilme ve tanıtım çalışmalarına destek vermekteler. Ayrıca sosyal sorumluluk bilinciyle hareket eden sanatçılar da projemize önemli katkılar sağlamaktalar. Eğer siz de bireysel ya da kurumsal olarak Khan Academy Türkçe’yi çevrenizdeki öğrenci, öğretmen ya da okullara tanıtmak isterseniz bizimle irtibata geçebilirsiniz – info@khanacademy.org.tr . Eğer Khan Academy'nin eğitim içeriğinin İngilizce'den Türkçe'ye çevrilmesi konusunda yardımcı olmak isterseniz bize ceviri@khanacademy.org.tr adresinden ulaşabilirsiniz. Ya da eğitimde fırsat eşitliğini güçlendirmek için kar amacı gütmeden yürütülen bu gönüllülük ve sosyal sorumluluk projesine başka bir şekilde destek olabileceğinize inanıyorsanız lütfen bizimle irtibata geçiniz.

Khan Academy Türkçe derslerinden görme ve işitme engelli kulanıcılar nasıl yararlanabilirler?

Khan Academy Türkçe dersleri işitme engelli kullanıcıların da faydalanabilmesi amacıyla seçmeli Türkçe altyazılar ile birlikte sunulmaktadır. Görme engelli kullanıcılar ise Turkcell ve YGA işbirliği ile yürütülen Hayal Ortağım projesi kapsamında mobil uygulama ya da cep telefonlarından Khan Academy Türkçe derslerini dinleyerek öğrenebilirler.

Khan Academy’de Türkiye için özel içerikler görebilecek miyiz?

Khan Academy Türkçe olarak önceliğimiz İngilizce dersleri Türkçeleştirmek olsa da önümüzdeki zaman için Türkiye’ye özel Türkçe derslerin de sunulması planlanmaktadır. Böylece müfredatın eksik kısımlarının telafi edilmesi ve Türkiye’de istenilen farklı konuların da ulaşılabilmesi hedeflenmektedir. Türkiye’ye özel derslerin 2020 yılından itibaren sunulması için çalışmalar sürdürülmektedir.

Khan Academy Türkçe’yi nereden takip edebilirim?

Khan Academy Türkçe ile ilgili tüm haberleri, gelişmeleri ve yeni içerikleri sosyal medya hesaplarımız üzerinden takip edebilirsiniz:

www.khanacademy.org.tr

www.youtube.com/khanacademyturkce

www.facebook.com/khanacademyturkce

www.twitter.com/khanacademytr

https://plus.googleapis.com/+KhanAcademyTurkce/

http://www.linkedin.com/company/3569252

https://www.instagram.com/khanacademyturkce

Khan Academy’nin dünyadaki izlenme oranları nedir?

Bugüne kadar 41 farklı dilde 5 milyardan fazla ders veren Khan Academy her yıl 100 milyon öğrenci ve 2 milyon eğitimci tarafından kullanılmaktadır. Sayıları 10.000’e yaklaşan eğitim videolarının yanı sıra 150 bin alıştırma sorusu bugüne kadar 10 milyar kez cevaplanmıştır. Khan Academy Amerika genelinde çeşitli eyaletlerin okul sistemlerine entegre olmuş halde müfredat kapsamında kullanılan bir eğitim aracıdır. Türkiye'de ise Milli Eğitim Bakanlığı'nın desteği ile tüm sınıflara ulaşmaktadır.