Hakkımızda Haberler Takım Çevirmenlerimiz Vakıf Khan Academy (ABD) Erişilebilirlik Öğretmenler ve Veliler Gönüllüler Dünya Okulu S.S.S.
 

Bu sayfayı PDF olarak indirmek için buraya tıklayın.

DÜNYA OKULU: Eğitimi Yeniden Düşünmek

Salman Khan

Khan Academy’nin kurucusu Salman Khan’ın 2012 yılında orijinalini İngilizce olarak kaleme aldığı “The One World Schoolhouse: Education Reimagined” isimli kitabı, tüm dünyadaki eğitimciler arasında ses getirdi ve 2014 yılında STFA Grubu’nun katkılarıyla Bilimsel ve Teknik Yayınları Çeviri Vakfı tarafından Türkçeleştirilerek Yapı Kredi Yayınları’ndan yayınlandı.

Khan Academy, bugüne kadar verdiği 1,5 milyardan fazla ücretsiz ders ile dünyanın en büyük okulu olarak tanınıyor. İnternet üzerinden yayınlanan ders videoları, interaktif alıştırmalar, makaleler, öğrencinin seviyesini tespit ederek kendine en uygun içeriğe yönlendiren ve gelişimini takip ederek öğretmenine ya da velisine raporlayabilen bir platform. Üstelik kar amacı gütmeyen bir kurum olan Khan Academy, bunların hepsini herkes için tamamen ücretsiz olarak sunuyor. İlkokuldan üniversite seviyesine, matematikten uzay bilimlerine uzanan geniş kütüphanesi ile her bireye kendini geliştirebileceği bir destek sunmayı amaçlayan Khan Academy, ortalama 8 dakikalık ders videoları ve arkadaşça anlatımıyla her yıl 100 milyon öğrenci ve 2 milyon öğretmen tarafından takip ediliyor ve yüzbinlerce sınıfta bir eğitim aracı olarak kullanılıyor.

Dünya Okulu, Khan Academy’nin kuruluş hikayesini ve 1976 doğumlu genç bir girişimci olan Salman Khan’ın dünyanın en popüler öğretmenine dönüşmesini anlatıyor. 2004 yılında küçük kuzenine matematik çalıştıran Khan’ın hazırladığı dersler bugün 36 dile çevriliyor ve dünyanın 190 ülkesinde kullanılıyor. Sadece Khan değil, 300’e yakın öğretmen ve akademisyen bugün Khan Academy derslerinin hazırlanmasına katkı sağlıyorlar. “Bilginin ihtiyacı olan herkese ulaşması için ücretsiz olması gerekir” diyen Khan, ilk günden son güne kadar Khan Academy’nin tamamen ücretsiz bir eğitim kaynağı olacağının garantisini veriyor ve “Tek bir şeyi bilmelisin: Her şeyi öğrenebilirsin” sloganıyla tüm dünyayı öğrenmeye davet ediyor.

Dünya Okulu aynı zamanda bugün okullardaki geleneksel eğitim sistemini de sorgulayarak nasıl başladı, nereye geldi, hangi ihtiyaçlara cevap veriyor ve gelecekte ne yöne gidecek sorularını soruyor. Bugün tüm dünyada eğitim alanında bir reform var. Yeni teknolojiler eğitimi dijitalleştiriyor ve geleneksel eğitim modelini de değişmeye zorluyor. Eğitim bilginin özgürce paylaşıldığı, kişiye özel ve veriye dayalı bir deneyime dönüşüyor. Kendisi de Khan Academy’nin sadık bir kullanıcısı olan ve çocuklarını Khan Academy ile ders çalıştırdığını belirten Microsoft’un kurucusu Bill Gates “Khan’ın eğitim sistemi üzerindeki etkisi hesaplanamayacak kadar büyük” diyor ve Salman Khan’ın tüm eğitimcilere “gelecekten bir pencere” açtığını söylüyor.

Salman Khan, kitabında tüm dünyadaki geleneksel eğitim sisteminin artık eskisi kadar verimli çalışmadığından bahsederken, Khan Academy’nin kuruluş amacını şöyle özetliyor: “Dünya nüfusunun yalnızca bir bölümünün çok iyi bir eğitime sahip olmasını artık kabul edemeyiz. Kolayca ulaşılabilir olsa da eğitim için henüz çok fazla kullanılmayan teknolojilerin yardımıyla misyonumuz herkese, her yerde, dünya standartlarında ve ücretsiz eğitim olanağı sağlamak”. Her bir bireyin birbirinden farklı olduğu ve eğitim sisteminin bu farklılıklar gözetilerek tekrar gözden geçirilmesi gerektiğine inanan Khan, çocukları yaş gruplarına göre sınıflara ayırmak, sınavlarla seviyelerini belirlemek ve ekonomik zorlukların eşit eğitim alma hakkının önüne geçmesi gibi kısıtlamaların artık tamamen ortadan kalkması gerektiğini anlatıyor. Günümüz teknolojisinin çok daha verimli kullanılarak eğitimin ulaşılabilir hale getirilebileceğini kaydeden Khan, kitabında tüm dünyanın kocaman bir okul ve Khan Academy’nin de bu dünya okulunun bir parçası olduğunu belirtiyor.  

Khan Academy Türkçe, 2012 yılında Khan Academy’nin ilk uluslararası iştiraki olarak kuruldu ve bir yılı aşan bir hazırlık sürecinin ardından 2013 yılında yapılan basın toplantısı tanıtıldı. STFA Grubu’nun desteğiyle, Bilimsel ve Teknik Yayınları Çeviri Vakfı çatısı altında faaliyet gösteren Khan Academy Türkçe bugüne kadar Türkçe’ye kazandırdığı 7.000 ders videosu ve 100.000’den fazla interaktif alıştırma ile Türkiye’nin en büyük ücretsiz dijital içerik sağlayıcısı ve ülkemizde yaşanmakta olan eğitim reformunun en önemli paydaşlarından biri olarak tanınıyor. Milli Eğitim Bakanlığı ile yapılan işbirliği protokolü neticesinde Khan Academy ders videoları kısa adı EBA olan Eğitim Bilişim Ağı’nda yayınlanıyor ve Türkiye’deki tüm okullara ulaşıyor. Ayrıca, İl Milli Eğitim Müdürlükleriyle Khan Academy’nin ve eğitim teknolojilerinin sınıflarda daha yaygın kullanılması amacıyla ortak projeler yürütülüyor. Sivil toplumda yaptığı işbirlikleriyle ve 500’den fazla gönüllünün de desteğiyle bir kurumsal sosyal sorumluluk ve gönüllülük hareketi olarak her geçen gün büyüyen Khan Academy Türkçe, Türkçe eğitimde fırsat eşitliğine katkı sağlamayı amaçlıyor.

Herkese, her yerde, dünya standartlarında, bedelsiz eğitim. 

www.khanacademy.org.tr

 

Faydalı linkler:

khanacademy.org.tr

tr.khanacademy.org

www.eba.gov.tr/video/khan-akademi

www.herseyiogrenebilirsin.org

Genel bilgi için:

www.khanacademy.org.tr/nedir

www.khanacademy.org.tr/hakkimizda

Öğretmenler için:

www.khanacademy.org.tr/ogretmen

Gönüllüler için:

www.khanacademy.org.tr/gonullu

Sosyal Medyada Khan Academy TR:

Facebook: http://www.facebook.com/khanacademyturkce

YouTube: http://www.youtube.com/khanacademyturkce

Twitter: http://www.twitter.com/khanacademytr

Google+ : https://plus.google.com/+KhanAcademyTurkce/posts

Dünya Okulu Salman Khan