Khan Academy Türkçe’nin Dijital Kütüphanesi, İngilizce’den Sonra İkinci Sırada!
< Haberlere Dön

Bugün tüm dünyada 36 dilde ders veren ücretsiz öğrenme platformu Khan Academy’nin uluslararası temsilcileri Silikon Vadisi’nde buluştu. Dünyanın en büyük online sınıfı olarak tanımlanan Khan Academy’nin, ilk resmi iştiraki Khan Academy Türkçe’yi STFA Vakfı Genel Müdürü Alp Köksal’ın temsil ettiği zirvede, dijital eğitimin geleceği konuşuldu. Khan Academy Türkçe; sunduğu 7000’den fazla eğitim içeriği ile İngilizce’den sonra kullanıcılara en büyük dijital kütüphaneyi sunması ve 10 milyondan fazla bireyin eğitim hayatına dokunmasıyla öne çıktı.

Bugüne kadar 36 dilde verdiği 1,5 milyardan fazla ders ile dünyanın en büyük ücretsiz öğrenme platformu olarak tanınan Khan Academy’nin ülke temsilcileri Amerika Birleşik Devletleri’nin Silikon Vadisi olarak anılan bölgesinde bulunan Khan Academy merkezinde bir araya geldiler. Khan Academy’nin dünyadaki ilk resmi iştiraki olan Khan Academy Türkçe’yi, Alp Köksal’ın temsil ettiği büyük buluşmaya 20 dili temsilen 30’dan fazla ülke temsilcisi katıldı. Zirveye dünyanın dört bir yanından katılan ülkeler arasında Türkiye’nin yanı sıra Fransa, Brezilya, Meksika, Japonya, Portekiz, İsveç, Hindistan, Çin, Afganistan, Yunanistan, Gürcistan, Bulgaristan ve daha birçok ülke yer aldı.  

Khan Academy’nin 2019-2021 yıllarını kapsayan üç yıllık plan ve hedeflerinin değerlendirildiği zirveye Khan Academy’nin kurucusu Salman Khan ve Başkanlık görevini sürdüren Ginny Lee de katıldı. Konferansın üç günlük toplantı serisinde Khan Academy’nin dünya genelinde yarattığı etki analiz edildi ve geleceğin eğitimi için nasıl bir strateji izleneceği tartışıldı.

Khan Academy 2018

Türkiye’deki çalışmalar ilgi çekti

Konferansın açılış ve kapanış oturumlarını, en büyük uluslararası operasyonu temsilen Khan Academy Türkiye Direktörü Alp Köksal yönetti. Aynı zamanda STFA Vakfı olan Bilimsel ve Teknik Yayınları Çeviri Vakfı Genel Müdürü olan Alp Köksal; açılış konuşmasında dünyanın farklı bölgelerinden, farklı diller konuşan, farklı uzmanlık ve geçmişlere sahip olan kişi ve kurumların eğitimi daha iyiye dönüştürmek ve herkese, her yerde, dünya standartlarında bir öğrenme imkânını ücretsiz olarak sunmak gayesiyle daha önce fiziksel olarak aynı odanın içinde bulunmasalar bile hayatlarının sosyal fayda amacıyla nasıl bir araya geldiğine dikkat çekti.

Türkiye’deki operasyon ve faaliyetleri anlatan Köksal, Khan Academy Türkçe’nin verdiği 50 milyondan fazla ders ile Türkiye’de yaşanmakta olan eğitim reformunun nasıl önemli bir paydaşı konumuna geldiğini paylaştı. Köksal ayrıca, Salman Khan ve Ginny Lee’nin ülke ekiplerinin sorularını yanıtladıkları oturumun moderatörlüğünü üstlendi. Oturumda, Salman Khan, akademinin büyümesi konusunda ülke ekiplerinin başarısını altını çizerken, Ginny Lee ise Khan Academy’nin gelecekte her dilde ücretsiz eğitim veren ve tüm dünyadaki eğitim anlayışını kökten değiştirecek bir kuruluş olacağına inandığını sözlerine ekledi.  

Türkiye’de 10 milyon kişi faydalandı

STFA Grubu’nun girişimiyle, bir STFA Vakfı olan Bilimsel ve Teknik Yayınları Çeviri Vakfı çatısı altında hayata geçen Khan Academy Türkçe, Khan Academy’nin ilk uluslararası girişimi olarak birçok ülke ve dildeki faaliyetlerin hız kazanması için öncü oldu. Bugün sunduğu 7000’den fazla eğitim içeriği ile Khan Academy’nin İngilizce’den sonraki en büyük dijital kütüphanesini sunan Khan Academy Türkçe, ülkemizde geçtiğimiz beş yıla yakın sürede 10 milyondan fazla bireyin hayatına dokundu.

Khan Academy 2018