Khan Academy Türkçe Direktörü Alp Köksal TEDx'te Konuşma Yaptı
< Haberlere Dön

Khan Academy Türkçe Direktörü Alp Köksal, Khan Academy'nin kurucusu Salman Khan'dan sonra TED Talks sahnesinde eğitim reformu, yeni teknolojilerin getirdiği değişim, sivil toplum kuruluşlarının artan rolü ve eğitimde fırsat eşitliği üzerine konuştu.

Alp Köksal, akademisyenler, iş dünyasından profesyoneller, teknoloji geliştirme uzmanları, tasarımcılar, sanatçılar, medya mensupları, merak eden ve sorgulayan herkesin buluşma ve paylaşma platformu TEDxReset’te alternatif eğitim ve Khan Academy’nin eğitim reformundaki rolü üzerine konuştu. Senede bir kez düzenlenen ve Türkiye’deki en büyük TED Talks etkinliği olma özelliğini taşıyan konferansta Alp Köksal’ın “Eğitime nasıl baktığımız, ne öğrettiğimizden daha önemli” başlıklı konuşması beğeni topladı.

Gönüllü bir ekip tarafından organize edilen TEDxReset, 17-18 Nisan tarihlerinde TİM Show Center’da gerçekleşti. Bu yıl “Fikirden Harekete” temasıyla 6. kez gerçekleştirilen ve bu sene de çok yoğun ilgi gören TEDxReset’te, fikirlerin doğuş anından hayata geçtiği döneme dek hangi aşamalardan geçtiği, gerçekleştikten sonra da topluma nasıl fayda sağladığı ele alındı.

Dünyanın en büyük ücretsiz öğrenim platformu olarak tanınan ABD merkezli organizasyonun ilk uluslararası iştiraki olan Khan Academy Türkçe’nin direktörlüğünü yürüten Alp Köksal, etkinliğin ilk günü yaptığı konuşmasında, uluslararası deneyimini, akademik geçmişini, yeni teknolojilere olan ilgisini ve toplumsal fayda ideallerini kar amacı gütmeyen bir organizasyon olan Khan Academy’de nasıl bir araya getirdiğini paylaştı. 21. yüzyılın dünyamıza kazandırdığı yeni teknolojilerin eğitim için önemli fırsatlar sunduğu bir dönemde Khan Academy’nin Türkiye’de yaşanan eğitim reformunda önemli bir yer alarak eğitim anlayışını özgürleştirmesi ve Türkçe eğitimde fırsat eşitliğine katkı sağlaması hedefleriyle; eğitim alanında yeni fikirleri hayata geçirmek için yaptığı çalışmaları 1000’e yakın TEDxReset izleyicisine aktardı.

Bir STFA Vakfı olan Bilimsel ve Teknik Yayınları Çeviri Vakfı bünyesinde Khan Academy’nin ilk uluslararası iştiraki olarak faaliyete geçen Khan Academy Türkçe’nin hikayesini de paylaşan Alp Köksal, Khan Academy’nin kurucusu Salman Khan’ın milyonlara ilham veren meşhur TED Talks konuşmasından sonra bir TEDx konferansında Khan Academy ve eğitim reformu üzerine konuşan ikinci kişi oldu.

TEDxReset Nedir?

 TED, kendilerini en fazla heyecanlandıran fikirleri paylaşmak üzere dünyanın önde gelen düşünürlerinin katıldığı yıllık bir konferanstır. “TED” geleceğimizi şekillendiren üç kapsamlı konunun - Teknoloji, Eğlence, Tasarım’ın (Technology, Entertainment, Design) ilk harflerinden oluşur. Etkinliğin kapsamı herhangi bir disiplinle ilişkisi bulunan bütün fikirlerin ortaya konulmasını teşvik eder. TEDx ise “paylaşmaya değer fikirler”in dile getirildiği yerel bir programdır. TED, “Paylaşmaya Değer Fikirler” anlayışıyla, kişiler ve organizasyonların kendi yerel TED etkinliklerini yapabilmeleri için TEDx’i yaratmıştır.

TEDx etkinliklerinin Türkiye'deki en büyük temsilcisi olan TEDxRESET’in felsefesi: Zihinleri sıfırlamak! TEDxRESET etkinliğinin teması, Sonsuz Olasılıklar için Zihinlerimizi Yeniden Ayarlamak (Resetting Minds For Endless Possibilities). Her yıl farklı bir tema ile düzenlenen etkinlikte önceki senelerde “Ya Yanılıyorsak?”,  “Yolculuk Nereye?”, “Kritik Kavşaklar” gibi başlıklar konuşulurken, 2015’teki tema ise “Fikirden Harekete” yolculuktu.